Tuinspullen

Tuinspullen saai? Tegenwoordig toch niet meer?! Menig mens weet zich tegenwoordig maar al te goed te vermaken in tuincentra zoals bijvoorbeeld Intratuin. Veel mensen worden vrolijk van alle bloemetjes. En het aankleden van de tuin met leuke accessoires is een zeer aangename bezigheid. 
 
Als je het over tuinspullen hebt denk je al gauw aan planten, een snoeischaar en een kruiwagen. Maar de tuin heeft meer nodig om er gezellig uit te zien! Zo kiezen sommige mensen voor een mooi tuinbeeld in de vorm van een budha of een betonnen beeld in de vorm van een dier. Wat leuk is om te vermelden is het feit dat de tuinkabouter weer helemaal terug is. Vroeger zagen we de tuinkabouter nog wel eens gezellig in een tuintje staan. Daarna verdween de kabouter langzaam aan uit het straatbeeld. Het grappige is dat ik sinds vorig jaar steeds meer tuinkabouters spot. En niet alleen bij oudere mensen hoor! Het lijkt erop dat iedereen weer helemaal open staat voor een tuinversiering met kabouters. En dat is best leuk omdat als je de meeste tuinkabouters eens goed bekijkt, ze allemaal een ander thema hebben. De een is timmerman, de ander is tuinman, weer een ander is motorrijder...
 
Erg leuk voor mensen die een vijver in de tuin hebben is de vissende tuinkabouter. Dit kabouterbeeld heeft een hengeltje in zijn handen met daaraan een visje. Het tuinbeeld is verkrijgbaar in verschillende formaten. Het hangt een beetje van de grote van jouw vijver en tuin af, hoe groot die vijverkabouter dan zou moeten zijn. Leuk is ook de fluitende tuinkabouter. Deze werkt op een batterij. Zodra iemand langs het beeld loopt en de kabouter de beweging detecteerd, gaat hij fluiten. Veel voorbijgangers schrikken zich een hoedje. Maar ze kunnen er wel om lachen als ze zien dat er een onschuldige kabouter staat te fluiten. Ik heb ook al in diverse tuinen naakte tuinkabouters gespot. Ikzelf hou er niet zo van, maar ik zeg altijd: zoveel mensen, zoveel wensen. Iedereen moet maar doen wat ze zelf willen.
 
 

Vogelhuisjes

Vogelhuisjes zijn van die tuinspulletjes waarvan iedereen er wel wat van in de tuin heeft staan. De meeste mensen vinden het namelijk erg leuk als er wat vogeltjes in de tuin komen. Hoe meer bomen en beplanting je in je tuin hebt staan, hoe meer vogels erop af komen. In een tuin zonder beplanting voelen vogels zich niet veilig, je zult ze dan ook veel minder zien. Om het aantal tuinvogels te verhogen kun je natuurlijk verschillende manieren inzetten om vogels te lokken. Een van die manieren is om vogelhuisjes in je tuin te zetten. Onder de naam vogelhuis vallen eigenlijk twee types: nestkastjes en voederhuisjes. Het nestkastje is een vogelhuisje met een klein rond gaatje bovenin. Het is een huisje dat onderdak biedt als de vogel eieren gaat leggen en op de eieren gaat broeden. Zodra de kleintjes uit het ei komen, vliegen vader en moeder vogel af-en-aan om de kleintjes te voeren. Uiteindelijk zullen de kleintjes zo sterk zijn dat ze het nest willen verlaten. Het is heel leuk voor mensen om zo'n vogelgezinnetje te volgen. Het andere type vogelhuisje is het voederhuisje. Dat is een vogelhuis waar wij mensen vogelvoer in kunnen leggen zodat vogels toch eten kunnen vinden in de winter. Het ene type is dus meer voor de winterperiode, de ander voor de zomer.
 
Dat maakt het allemaal wel extra leuk, want als je het een beetje goed aanpakt, heb je het hele jaar vogels in je tuin. Wat vogelhuizen betreft heb je heel veel keuzes in soorten. Sommige huisjes zijn speciaal gemaakt voor de koolmees, de ander is weer meer geschikt voor het roodborstje. Voor musjes bestaan er kastjes met meerdere huisjes. Mussen zijn gezelschapsdiertjes en willen graag hun nestje naast een ander hebben.
 
Qua voederhuisjes is er ook veel keuze. Je kunt kiezen voor een voederplateau. Dat is een soort plank op een paal waarop je eten kunt leggen. De meeste voederplateau's zijn voorzien van een dakje. Ideaal want zo raakt het vogelvoer niet ondergesneeuwd. Er zijn ook voederhuisjes met voedersilo's. Zo'n silo vul je met vogelvoer en de hoeveelheid zakt steeds verder naar beneden. Ook zijn er leuke vogelbadjes te koop. Een vogelbadje wordt in de zomer veel gebruikt om echt even te badderen, terwijl in de winter zo'n badje ook vaak als drinkbakje wordt gezien. 
 
Kies voor verschillende vogelhuizen en hang elk vogelhuisje willekeurig in je tuin neer. Hopelijk komen er gauw vogeltjes op af!